В деня преди инвазията в Украйна режисьорът Емир Кустурица изрази надежда,

...
В деня преди инвазията в Украйна режисьорът Емир Кустурица изрази надежда,
Коментари Харесай

Кустурица: Обичам Русия и искам руски паспорт

В деня преди нашествието в Украйна режисьорът Емир Кустурица изрази вяра, че решението на Русия да признае независимостта на ДНР и ЛНР ще помогне за постигането на мир в района. Той сподели това в изявление за " Известия " и, несъмнено, обстоятелствата го опровергаха единствено часове по-късно.

" С Донбас може да стане това, което направиха американците в Хърватия – геноцид, заличаване на хора. Те изгониха хиляди сърби от Хърватия. Ако не бяхте създали това, което направихте през вчерашния ден, тогава украинската войска, американците и британците щяха да създадат същото като в Югославия “, сподели режисьорът, който два дни по-рано оглави Театъра на съветската войска.

Кустурица упрекна Съединени американски щати, че финансират политически катаклизми, един от които съгласно режисьора се е случил в Украйна - и добави, че военната промишленост и голямото й въздействие върху американската стопанска система и политика принуждават Вашингтон да стартира война след война. „ Те ни бомбардираха. Без война Америка няма промишленост, няма прогрес. Русия не бомбардира Киев, не бомбардира никого. Русия се би два пъти с германците. И англосаксонците печелят пари от тези войни. За Америка войната е като вода за жаден. Те не могат да съществуват без война “, акцентира режисьорът.

Ден по-рано, на 22 февруари, „ Аргументи и обстоятелства “ заяви, че Кустурица се надява да получи руско гражданство, защото обича Русия. " Вече имам сръбски и френски паспорти. А в този момент желая да получа и руско гражданство, въпреки че по тази причина в Сърбия не ме обичат. Но както към казвал и преди, аз обичам Русия, и ще дублирам това до края на живота ти ", казва той пред АиФ.ru.

На 21 февруари бе оповестено, че Емир Кустурица ще заеме поста основен режисьор на Централния научен спектакъл на съветската войска (ЦAТРА). Той няма опит като театрален режисьор, само че в киното е приет класик, притежател на две златни палми в Кан (за „ Баща в командировка “, 1985, и " Ъндърграунд ", 1995) и редица други награди. Театърът има дълга история заема постройка с форма на петолъчна звезда на Суворовския площад в Москва.

Сръбският режисьор, който е роден в Сараево в семейство на бошняци, одобри православието през 2005 година Той има дълга връзка с Русия, което си проличава и от графика на турнетата му с неговия The No Smoking Orchestra: от 42 концерта през предпандемичната 2019 година, 21 са били в Русия, като с изключение на в Санкт Петербург и Москва, е ходил в Махачкала, Железноводск, Саратов и няколко града в Сибир.  Единствените му два концерта за 2020 година са в Сочи и Белгород. През 2021 година групата на Кустурица идва в Русия четири пъти. И за 2022 година са планувани няколко представления - едно от тях е на Деня на бранителя на Отечеството на 23 февруари в Сочи.

Кустурица приказва добре съветски и неведнъж е споменавал, че има интерес към екранизации на съветски класики като „ Герой на нашето време “ на Михаил Лермонтов или „ Престъпление и наказване “ на Фьодор Достоевски (режисьорът възнамерява да пренапише този разказ и по-късно да снима личната си версия, в която остарелият пленник убива Расколников). През 2019 година Кустурица разгласи, че ще снима филм за Чингис хан в Кавказ и Сибир по текст на Чингиз Айтматов. Последният му пълнометражен филм „ По Млечния път “ излезе през 2018 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР